Sobota, 16 listopada 2019
*** Godziny otwarcia biura: pn - pt w godz. od 08:00 do 19:00 ZAPRASZAMY! ***

Aktualności

2014-10-10 | Daab kolejną gwiazdą XVIII PPWH



Wszystkich, którzy lubią kołysać się w rytmach muzyki reggae, zapraszamy na koncert zespołu Daab, który odbędzie się podczas XVIII The Polish Pow(d)er Week in Hintertux. Grupa już od ponad 30 lat koncertuje w Polsce i za granicą. W trakcie naszej imprezy nie zabraknie z pewnością przebojów takich jak: "Fala ludzkich serc" czy "Ogrodu serce".

Ten najpopularniejszy polski zespół grający reggae powstał w 1983 r. w Warszawie. Jego założycielami byli Dariusz Gierszewski, Andrzej Zeńczewski, Artur Miłoszewski i Piotr Strojnowski, nieco później grupa powiększyła się o Waldemara Deskę, Andrzeja Krzywego i Jarosława Woszczynę. W tym składzie, z udziałem trębacza Fryderyka Pawelca, zespół nagrał piosenki na pierwszy singel "Do plastica/Przed nami wielka przestrzeń", wydany w roku 1984. Rok później ukazała się płyta "Daab", która przyniosła największe hity grupy: "Kalejdoskop moich dróg", "Fala ludzkich serc", "W zakamarkach naszych dusz" i "Ogrodu serce". Ten ostatni stał się największym hitem w historii Daabu.

W latach 80-tych Daab intensywnie koncertował grając na wszystkich dużych festiwalach rock i reggae Polsce, występował też w Niemczech, Holandii, Francji, Danii, Szwecji i Rosji.

Na przestrzeni wielu lat istnienia zespołu następowały kolejne zmiany personalne w jego składzie. W 1993 r. w dziesiątą rocznicę powstania Daab wydał składankowy album "To co najlepsze 1983-93" z na nowo nagranymi utworami. Swój jubileusz zespół uczcił także serią koncertów, z których największe odbyły się na festiwalu Węgorzewo 1993 oraz Rock Famie w Świnoujściu.
W sierpniu 2008 r. zespół wystąpił na Ostróda Reggae Festiwal, obchodząc tam 25-lecie swojej działalności.


Grupa ciągle prowadzi ożywioną działalność koncertową, grając dla nas już od ponad 30 lat.



Dyskografia


Albumy
1986 Daab
1987 Ludzkie uczucia
1989 Daab III
1992 Daab III (wersja nagrana ponownie wraz z kilkoma nowymi utworami)
1993 To co najlepsze z dziesięciu lat (1983-93) (album zawiera nowe wersje znanych utworów)

Kompilacje
2005 The Best - Fala ludzkich serc
2007 Gwiazdy polskiej muzyki lat 80.
2007 Wieczny pielgrzym

Powrót